top of page

ONTSPANNEN DE HERFST IN: 5 TIPS OM HELEMAAL IN BALANS TE KOMEN!

De HERFST is een enorm mooi, dankbaar seizoen om mee te werken met kinderen. Alles is zichtbaar. Ook kinderen zien de veranderingen in de natuur. Ze genieten van het buiten zijn. Soms is het al wat kouder, soms nog lekker warm.


Hieronder 5 mindful-HERFST-tips, om samen helemaal in balans te komen!

1.Maak een ‘Mindful boswandeling’

Trek je lekker warm aan en maak samen een flinke wandeling. Vooral jonge kinderen zijn van zichzelf hartstikke mindful. Ze leven in het hier en nu. Laat je hierdoor mee voeren. Zak door je knieën, kijk waar de kinderen naar kijken en vergeet de rest.


Wat voor moois is er allemaal te zien? Welke kleuren merk je op, welke geuren neem je waar? Doe je ogen eens dicht en luister naar de geluiden om je heen. Schop de bladeren weg, tuur eindeloos naar krioelende mieren, gooi bladeren in de lucht, zoek kastanjes en raap dennenappels. En vergeet vooral niet om te stampen in plassen!

2. Mandala van gevonden schatten in het bos

Er zijn allerlei schatten te vinden in het bos en hoe leuk is het om daarvan een mandala op de grond te leggen!


3. Ademhalingsoefeningen

Het is voor onze gezondheid om zo diep mogelijk adem te halen. Het geheim van je rustig voelen, is een lange en langzame uitademing. Ademhalingsoefeningen geven het ademhalingsstelsel energie, kalmeert het zenuwstelsel, bevordert de concentratie en helderheid. Helpt boosheid, angst en stress te verminderen.


OEFENING: We gaan samen wind maken. Adem door je neus in en blaas uit als: – een briesje (zacht blazen) – de wind (harder blazen) – een storm (heel hard blazen)

4. Herfstmassage samen met je kind

Onderlinge kindermassage verlicht stress en vermoeidheid, ontspant de spieren en kalmeert het zenuwstelsel. Ook bevordert het sociale contacten, respect en communicatie en verbetert de bloedsomloop en stimuleert lymfatisch systeem.

OEFENING: Ga er samen thuis eens goed voor zitten, zet een rustig muziekje op en probeer onderstaande massage eens op elkaars rug en schouders. Dit kan gewoon over de kleding heen, of als jullie het fijner vinden met olie. Vraag vooraf altijd eerst toestemming aan elkaar en maakt contact door de handen op de schouders te leggen.


Het is herfst en je loopt door het bos (wandelen met handen over rug) Op de grond liggen allemaal blaadjes (teken blaadjes op rug met je vinger) Je schuift de bladeren weg met je voeten (met handpalmen schuiven over rug) Je loopt met stevige passen verder (steviger wandelen met handen over rug) Je ziet een eekhoorn, die hupt in het rond (rond huppen met 2 handen) Hij is op zoek naar nootjes (met 2 vingertoppen zachtjes drukken/knijpbeweging) Er komt een spinnetje voorbij! (zachtjes kriebelen met alle vingers) Dan begint het te regenen (met vingertoppen) En te waaien (met 2 handen cirkelen) De bomen zwaaien heen en weer (wiegen) Door de wind is alles weggewaaid! (van boven naar beneden strijken)

Wisselen en BEDANK elkaar voor het masseren.


5. Spinnenweb maken

Positieve affirmaties zijn positieve gedachten die je over zichzelf of de ander uitspreekt. Het bevordert positief denken, ontwikkelt zelfvertrouwen en eigenwaarde, geeft een positief zelfbeeld en verhoogt de emotionele weerbaarheid.


OEFENING (met een klein groepje): Gooi een bol wol naar degene die tegenover je zit. Diegene zegt iets positiefs over zichzelf (bijvoorbeeld “ik ben lief”) en gooit de bol wol dan weer naar iemand anders. Als iedereen geweest is, gooi je de bol wol weer terug en zeg je iets positiefs over degene naar wie je gooit (rol meteen de bol weer op).

En, zijn jullie al helemaal in balans en ontspannen? Veel plezier!

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page